Warning: Creating default object from empty value in /data03/virt21513/domeenid/www.turundusproff.ee/htdocs/theme/orangewhite/config.php on line 9
MI: Blogid

Anu-Mall Naarits

RSS

Warning: Creating default object from empty value in /data03/virt21513/domeenid/www.turundusproff.ee/htdocs/lib/weblib.php on line 1518
Anu-Mall Naarits Pilt
Postitas: Anu-Mall Naarits - laupäev, 5 detsember 2009, 10:51
Kõigile maailmas

Ma ei ole kunagi nii koledat poodi näinud, kui seda oli ühes Helsinki suuremas keskuses asuv naiste pesupood. Pood oli ca 30 m2, nii tihedalt kaupa täis, et raske oli sisse mahtuda, tooted pikkade ridadena küljega (!) külastaja poole: beež rida, must rida ja punane rida, suuruste järgi.  Enim aga üllatas mind see, et pood on edukas ning suudab isegi rendiga ca 70 EUR/m2  kasumit teenida.

Mis võiks olla nende edu aluseks?

Kas see, et hinnad on odavad? Ei. Rinnahoidja hind, mis jääb 50-60 euro kanti, ei ole odav ka Soomes.

Kas moodne toode? Ei, sest tooted on pigem vanad laovarud.

Kas kaunis kontseptsioon? Ei, ka see mitte. Ainus remont, mis seal kunagi tehtud oli, oli tõenäoliselt aastaid töötanud keskuse alguspäevil seinte beežiks värvimine.

Kas see, et tegemist on kodumaise brändiga? Tõepoolest, see võib olla üks põhjuseid, kuna soomlane on väga lojaalne kodumaisele brändile.

Aga pigem julgen ma arvata, et edu aluseks on personaalne teenindus, mis nii väikseses poes, kus müüja on Sinust vaid paari meetri kaugusel, ei ole lihtsalt muud moodi võimalik. Kuna poes on kauba vaatlemine tänu tihedale väljapanekule ja külgvaates toodetele põhimõtteliselt võimatu, siis ainus võimalus sobiv toode leida, on teenindaja abi palumine. See aga tähendab, et teenindaja on sunnitud selgitama välja vajaduse ja tooma proovikabiini sobivad tooted. Nii töötatakse lojaalse kliendiga, kelle jaoks proovikabiini tuuakse tema suuruses tooteid, mida võis hinnanguliselt ühe suuruse ja värvi kohta olla ehk kuni paarkümmend. Valik missugune! Samas kui tahta seda kõike kaunilt välja panna võtaks see kordades rohkem ruumi.

Tundub, et nende valik loobuda iseteenindusest ja suurtest pindadest, mis jaekaubanduses järjest enam võimu on võtnud ning kus oluline roll on inspiratsiooni andmisel ja impulssostudel, on olnud põhjendatud. Personaalne peaaegu letiteeninduse põhine teenindusstandard aga annab võimaluse selgitada täpselt klientide vajadused ning pakkuda igale parimat valikut. See tundub eriti põhjendatud olevat praegustel keerulistel aegadel, kus on vähe neid, kes teevad endale impulssostu pesukomplektina, mille hind on ca 1500 krooni. Samas need, kellel on reaalne vajadus (abiellumine, mõne eriti piduliku kleidi alla, peale rinnaoperatsiooni, seljavalud valest rinnahoidja suurusest, vana pesu on liiga kulunud vms), ei jäta ostamata ja ootavad selles nõu ja abi.

Tõenäoliselt töötatakse ka erineva statistikaga: kui suures iseteenindavas poes võib olla tavaline, et ostab iga 15-20 külastaja, siis väikeses spetsialiseeritud poes ostab aga iga teine või kolmas. Praegusel ajal võivad müügid olla sarnased, kuid väiksemalt ruumilt saadav rendikulude kokkuhoid näitab kasumlikkuses suurt vahet.

Teeninduskontseptsioone võrreldes võiks paralleele tõmmata apteekidega, kus letiteeninduses saad alati küsida farmatseudi abi ja nõu, samas iseteeninduses oskad osta küll mõnda vitamiini või kreemi, kuid oluliste ravimite puhul tahad ikka nõu saada.